De ce nu sunt moldovenii romaniCiteam azi de dimineata o postare a lui Chiriac Dan, o reluare din 2012 a unei intrebari puse de Cristi Tabara, care dupa o scurta sedere la Chisinau a ajuns sa se intrebe si el: de ce nu vor moldovenii sa se declare romani? Eu nu mai intreb asta de mult, ii pun doar sa-mi traduca in moldoveneste Luceafarul, se enerveaza dar nici nu ma mai bat la cap cu explicatii absurde. Mai raman astai de cred ca in Moldova au ramas un fel de plaiesi ai lui Stefan cel Mare inmultiti cu slavi – unii zic rusi. Ca si cum slav = rus.

De ce nu sunt moldovenii romani?

Pentru ca nu vor, la fel cum un cumnat al meu inca e crede descendentul maimutelor – sau cum spun moldovenii de rit invechit – a nu se confunda cu ritul vechi bisericesc – momite. Ba a venit si cu nu stiu ce carte sovietica, din vremea copilariei sale, undeva prin anii 50 – cu poze si explicatii. Deci daca astia sunt moldovenii care nu-s romani, cei ce provin din maimute, asta este – nici nu mi-as dori sa fim dintr-n neam.

De ce nu sunt moldovenii romani? De rusine, in primul rand, caci daca s-ar considera romani ar trebui sa aiba salariul minim macar 4000 de lei, sa aiba strazi macar ca cele din Romania si sa vada coruptii la puscarie. Dar cum asta mai are de asteptat, e mai simplu sa fii moldovean si sa vorbesti moldoveneste, adica o romana a,estecata cu zeci de cuvinte rusesti, gen coropca, ruli, cuzov – ca sa dau cateva exemple din experienta proprie din service-urile moldovenesti.

Se va uni Moldova cu Romania? DA, cu siguranta! Cand? Probabil cand le va ajunge cutitul la os moldovenilor din stanga Prutului, sau cand vor trai mai bine. De ce nu face Romania mai mult? Din comoditate, cui ii trebuie probleme si pe deasupra sa mai si roage in genunchi sa traiasca moldovenii mai bine? Ai observat, am zis mai bine nu bine. Daca luam doar exemplul gazelor, cum o sa rezolve moldovenii problema? Aproape imposibil, dar nu imposibil. De ce? Pai GazProm contoleaza sistemul energetic la Chisinau, el da avize, el importa gazul, deci cum ar putea el sa vrea sa fie bine?  Si mai sunt multe de spus, dar poate alta data!Related Posts: