Mancare sanatoasa sau ai grija ce pui in farfurieCand mergem la piata ne gandim mereu sa cumparam doar produse BIO, sa fie sanatos si gustos, incercam sa ne ferim de tot ce ste nociv, insa stiati ca exista un aliment pe car emedicii nu-l recomanda, desi noi romanii il consumam in cantitati mari? Ba mai mult, au aparut tot felul de soiuri care de care mai ciudate, mov sau gigant, etc. DA, este vorba de banalul cartof adus din America si care la inceput era apreciat pentru florile sale, abia apoi a ajuns un fel important de mancare in intreaga lumea.

Cartoful, o mancare sanatoasa sau nu prea?

De cate ori nu ati vazul ca banalul cartof devine putin verde, insa stiati ca asta inseamna otrava pentru organism? Substanta ce poarta numele de glicoalkaloida este cea care da culoarea verzuie cartofului si este extrem de toxica. In afara de substanta amintita, cartoful mai contine si solanina, o alta substanta la fel de putin benefica organismului uman. Aceasta se gaseste mai ales in coaja si in micii tuberculi, ce apar acolo de unde cartoful va incolti. Cantitati mici nu sunt atat de daunatoare, insa daca mancam frecvent cartofi, ar trebui sa ne facem griji, sustin cercetatorii.

Cea mai buna varianta de a cosuma cartofii este sa-i fierbem in coaja, iar cea mai defavorabila varianta sunt cartofii prajiti, care mai au si dezavantajul adus de ulei. Aceiasi solanina o mai gasim in multe alimente versi, cum ar fi gogonelele sau chiar in rosia coapta, la cotor. Deci atentie ce mancati, nu va expuneti inutil, mai ales ca avem de unde alege!Related Posts: